Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν… χθες, δεν τους αντέχει άλλο η χώρα

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν… χθες, δεν τους αντέχει άλλο η χώρα

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν… χθες, δεν τους αντέχει άλλο η χώρα 945 540 Κώστας Δέρβος

Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο

«Οι εκλογές πρέπει να γίνουν… χθες, όχι γιατί δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά της εξουσίας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, αλλά γιατί δεν τους αντέχει άλλο η χώρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο κ. Δέρβος εκτιμά ότι «ως οργανισμός, η Ν.Δ. κερδίζει τη νέα γενιά», επισημαίνει ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Τσίπρας υποβαθμίζοντας καθημερινά το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» και αναφέρεται στην ανάγκη για «σύγχρονες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, που θα έρθουν μέσα από επενδύσεις και πραγματική ανάπτυξη».

Κύριε Δέρβο,  οι εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και η ενδοκυβερνητική κρίση φέρνουν,  κατά την άποψή σας,  πιο κοντά το ενδεχόμενο  εκλογών ακόμη και πριν τον Μάιο;

Όντως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει εικόνα διάλυσης. Και πρόκειται πλέον ξεκάθαρα για μια κρίση όχι με βάση τις αρχές και τις αξίες κάθε κυβερνητικού εταίρου, αλλά μια κρίση εξαιτίας διαφωνίας ως προς το χρόνο της μεθόδευσης της συμφωνίας των Πρεσπών – το έχει πει εξάλλου ξεκάθαρα ο κ. Καμμένος ότι είχαν συμφωνήσει από καιρό το θέμα να έρθει στο τέλος της τετραετίας. Βέβαια, είναι γνωστό ότι τα μεσαία ονόματα του κ. Καμμένου είναι αναξιοπιστία και αναξιοπρέπεια, συνεπώς κανείς δεν θα εκπλαγεί αν για μια ακόμα φορά βάλει την καρέκλα του πάνω από το εθνικό συμφέρον. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν… χθες, όχι γιατί δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά της εξουσίας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, αλλά γιατί δεν τους αντέχει άλλο η χώρα.

Το κόμμα σας απαντά στα σενάρια περί  κυβέρνησης ανοχής λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση.  Αυτό σημαίνει και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ;

Ναι, η αυτοδυναμία είναι ένας επιθυμητός (και απολύτως εφικτός) στόχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζητάμε να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη όσων υποσχόμαστε, αναζητώντας παράλληλα όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες εντός του δημοκρατικού τόξου. Η ισχυρή κυβέρνηση είναι αναγκαία τόσο για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, όσο και για τους πολίτες, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν δίκαια και πλήρως το έργο της, χωρίς δικαιολογίες και τακτικούς συμβιβασμούς.

Η ΝΔ διατυπώνει σήμερα,  ως κόμμα, πολιτικό λόγο που αγγίζει τη νέα γενιά; Έχει ανανεωθεί αρκετά  και η ίδια;

Ως οργανισμός, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τη νέα γενιά. Το αποδεικνύει η κυριαρχία της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια, κυριαρχία που βασίζεται στις θέσεις και τις προτάσεις μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το αποδεικνύουν τα χιλιάδες μέλη που συμμετέχουν ενεργά στην ΟΝΝΕΔ. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δουλέψει πολύ στο πώς αυτό θα μεταφραστεί και σε ψήφο στις «μεγάλες» κάλπες και πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει στη σημαντική πρόοδο της Νέας Δημοκρατίας ως κόμμα σε αυτό τον τομέα. Φυσικά, έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, τα οποία εργαζόμαστε για να καλύψουμε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε μέχρι τις εκλογές.

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στα κοινά  και ενδεχομένως να προσανατολίζονται και σε αποχή από τις εκλογές;

Θα τους πω κάτι που το έχουν ξανακούσει, αλλά που τελικά είναι το πιο σημαντικό: Ότι ο «λογαριασμός» δεν έρχεται μόνο σε αυτούς που συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά σε όλους. Και ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Τσίπρας υποβαθμίζοντας καθημερινά το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου. Τους καλώ αρχικά να αποφασίσουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ακόμα και αν δεν νιώθουν κοντά στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή. Τους καλώ, όμως, μέχρι τότε να ακούσουν αυτά που έχουμε να τους πούμε και, αν θέλουν, να μας βάλουν δύσκολα ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Στο τέλος είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε πολλούς από αυτούς.

Πως μπορεί το πρόγραμμα της ΝΔ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, αλλά και της φυγής τους στο εξωτερικό;

Η νέα γενιά των Ελλήνων έχει ανάγκη όχι απλά από δουλειές, αλλά από δουλειές πάνω στο αντικείμενό τους, δηλαδή θέσεις εργασίας σύγχρονες και εξειδικευμένες, οι οποίες παντού στον κόσμο έρχονται μέσα από επενδύσεις και πραγματική ανάπτυξη. Αυτά περιγράφει στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία, μακριά από λαϊκισμούς και κούφιες υποσχέσεις για «βόλεμα», που διώχνουν ακόμα περισσότερους νέους. Και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, να το εξηγήσουμε σε όλους τους Έλληνες, ότι οι φίλοι και τα αδέρφια μας δεν θα γυρίσουν αν  η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Και πρέπει να εξηγήσουμε γιατί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που εγγυάται την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.

Θα είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές;

Είμαι στρατιώτης της παράταξης και θα δώσω τη μάχη των ευρωεκλογών από όποιο ρόλο μου αναθέσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τα αρμόδια όργανα. Είναι επιθυμία μου να τεθώ στην κρίση των συμπολιτών μας, αλλά προτεραιότητά μου είναι να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο, δίνοντας πειστικές και ουσιαστικές απαντήσεις στις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων σχετικά με την Ευρώπη.

Θέλουμε η ΟΝΝΕΔ να συμμετάσχει με όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους σε όλες τις κάλπες, όχι γιατί «είμαστε νέοι» γενικά κι αόριστα, αλλά γιατί δύο χρόνια τώρα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να δείξουμε ότι οι κανονικοί νέοι άνθρωποι που δουλεύουμε, που προσπαθούμε επαγγελματικά να σταθούμε στα πόδια μας, που αγωνιούμε πώς θα βγει ο μήνας, που παλεύουμε καθημερινά για τη θέση μας στην κοινωνία των πολιτών, όλοι εμείς έχουμε θέση στην πολιτική, γιατί έχουμε πράγματα να πούμε και να κάνουμε όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.