Να αλλάξουμε το Κράτος για να φέρουμε πίσω τους νέους.

Να αλλάξουμε το Κράτος για να φέρουμε πίσω τους νέους.

Να αλλάξουμε το Κράτος για να φέρουμε πίσω τους νέους. 1024 545 Κώστας Δέρβος

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά και στο larissanet.gr

Ο Κώστας Δέρβος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και υπ. ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλάει στην larissanet για το τί πρέπει ν’ αλλάξει στην Ε.Ε. ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική στον πολίτη μετά την θολή εικόνα που παρουσίασε τα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ακροδεξιές φωνές στους κόλπους της. Υποστηρίζει ότι η περισσότερη δημοκρατία είναι η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο. Από την άλλη περιγράφει τα βήματα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τους νέους που έφυγαν πίσω στην πατρίδα ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μια Ένωση που τα τελευταία χρόνια με τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα στις χώρες του νότου δεν χαρακτηρίζεται ως και η πιο φιλική για τον πολίτη; Το βιώσαμε κι εμείς τα χρόνια της κρίσης…

Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο ενεργητική και περισσότερο πολιτική. Πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των πολιτών, για να δώσει γρήγορες λύσεις και πιο εμπεριστατωμένες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ακροδεξιές φωνές μέσα στην Ε.Ε., φωνές που δυστυχώς γίνονται πιο ισχυρές, κάτι το οποίο είναι τρομακτικό. Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι να συρρικνωθούν οι ακροδεξιές φωνές.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, οδήγησε πολλές χώρες να στραφούν προς τα άκρα, είτε προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Κατά την γνώμη μου πρέπει να δυναμώσουν οι φωνές της κοινής λογικής, με εκλογή ανθρώπων που πρεσβεύουν ένα σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Άνθρωποι που δεν έλεγαν άλλα πριν από μια τριετία και άλλα λένε τώρα. Με δουλειά μπορεί να αναθερμανθεί και να αναζωογονηθεί η εικόνα της Ε.Ε. που ξέραμε. Η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα με γερά θεμέλια, που όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει πρόβλημα στα ηλεκτρολογικά, στα υδραυλικά, οι τοίχοι της είναι γεμάτοι υγρασία. Πρέπει να βρεθούν καλοί «εργάτες» για να μπουν σε αυτό το οικοδόμημα ώστε να το ανακαινίσουν με τον σωστό τρόπο. Τα επόμενα 10 χρόνια θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε., αλλά και για κράτη- μέλη. Αυτός  είναι και ο λόγος που εγώ κατέρχομαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ καθώς πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικές  οι εξελίξεις για την πατρίδα μας στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο όργανο το οποίο απαραίτητα δεν αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης. Μήπως είναι η ώρα να του δοθεί μια τέτοια δυνατότητα ώστε και ο πολίτης να πάρει το μήνυμα ότι η Ε.Ε γίνεται πιο δημοκρατική;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όργανα τα οποία έχουν εγκατασταθεί στους κόλπους της Ε.Ε., όπως είναι το Eurogroup, το οποίο παρακάμπτει τον θερμό του Ευρωκοινοβουλίου. Η περισσότερη δημοκρατία θα κάνει την Ε.Ε πιο ισχυρή, αλλά και λιγότερη γραφειοκρατία. Σε αυτόν τον οργανισμό διαπιστώνει κανείς ότι σχεδόν πάντα κάποιο «γρανάζι» κολλάει. Πρέπει να κάτσουμε με θάρρος και σθένος για να δούμε τι έφταιξε όλα αυτά τα χρόνια και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για κινηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζούμε στην Ε.Ε. της σταθερότητας και όχι της ανάπτυξης. Για να αναπτυχθεί αυτό το οικοδόμημα είναι λύση η περιφερειακή ανάπτυξη;

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ σημαντικά στην Ε.Ε. Εκεί πάνε άνθρωποι που είτε δεν έχουν την διάθεση να ασχοληθούν έντονα με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν, είτε βλέπουν την Ευρωβουλή σαν μια δεύτερη ενασχόληση με την πολιτική δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Βλέπουμε πολλές ευκαιρίες να περνάνε και να τις χάνουμε. Θα μπορούσαμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με την κεντρική πολιτική σκηνή να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να έρθει η ανάπτυξη, που είναι μια πολυφορεμένη λέξη. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν κανονικές θέσεις εργασίας για τα νέα παιδία με πολλά πτυχία που δουλεύουν για 200-300 ευρώ. Νέα παιδιά που αν δεν τα καταφέρουν στην Ελλάδα φεύγουν στο εξωτερικό. Αν δεν δοθούν οι κατάλληλες λύσεις με βοήθεια από την Ε.Ε. η πατρίδα θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια σε πολύ δύσκολη θέση.

Πως μπορεί λοιπόν η Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και η ίδια η χώρα να συμβάλλουν ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να εργαστούν με ικανοποιητικούς μισθούς;

Όλοι έχουμε κάποιον γνωστό ή φίλο που έφυγε στο εξωτερικό. Αυτή την στιγμή ο αδελφός μου εργάζεται στο εξωτερικό. Κανείς δεν θέλει να φύγει από  την πατρίδα του. Απλά βλέπουν ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική. Είναι πολύ δύσκολο στη χώρα μας ένας νέος να στήσει επιχείρηση, να αγοράσει σπίτι, να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Από την άλλη στην δουλειά του βλέπει ότι τα κριτήρια δεν είναι αξιοκρατικά. Το Κράτος βάζει πολλά εμπόδια. Έχουμε ένα Κράτος αντίπαλο και όχι αρωγό στη προσπάθεια του πολίτη.

Αυτό μπορεί να αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι αμέσως μετά την εκλογή του θα μειώσει τους φόρους, θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα προσπαθήσει να κάνει ένα Κράτος- αρωγό στην προσπάθεια των ανθρώπων για επιχειρείν, με δημόσιο φιλικό προς τους πολίτες και θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιοκρατία. Με αυτές τις αλλαγές θα μπορέσουν οι νέοι να γυρίσουν πίσω. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα τελευταία χρόνια ένα κλίμα ασυδοσία στη χώρα. Υπάρχουν κλυδωνισμοί τεράστιοι στους θεσμούς. Ο Έλληνας πιστεύει ότι υπάρχει ένα κλίμα μπαχαλοποίησης  στο Κράτος.  Αυτό θέλει πολύ δουλειά. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν ώστε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα αγκαλιάσει η κοινή γνώμη. Έτσι θα αλλάξει το κλίμα και θα μπορούμε να κλείσουμε το μάτι προς τα παιδιά που είναι στο εξωτερικό.

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.