Συνέντευξη στο Capital.gr: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μοιράζονται τον ίδιο έρωτα για την καρέκλα με κάθε κόστος

Συνέντευξη στο Capital.gr: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μοιράζονται τον ίδιο έρωτα για την καρέκλα με κάθε κόστος

Συνέντευξη στο Capital.gr: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μοιράζονται τον ίδιο έρωτα για την καρέκλα με κάθε κόστος 945 540 Κώστας Δέρβος

“Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα όχι γιατί βιαζόμαστε να επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών”. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. “Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της θυελλώδους για την πατρίδα μας σχέσης, αλλά Τσίπρας και Καμμένος έχουν αποδείξει ότι μπροστά στην παραμονή τους στην καρέκλα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν αρχές, αξίες και αξιοπρέπεια”, σημειώνει, ενώ επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται, για να ενώσει όλους τους Έλληνες ύστερα από σχεδόν μια τετραετία σκληρού και αχρείαστου διχασμού. “Το άνοιγμα θα επιτευχθεί πάνω σε τρεις βάσεις: Ειλικρινή διάλογο, εσωκομματική δημοκρατία, συντεταγμένη θέση. Αυτά η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα κάνει ήδη σε ικανοποιητικό βαθμό και, κάθε μέρα που οι πολίτες θα διαπιστώνουν την καταστροφική ανεπάρκεια του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου, θα έχει κίνητρο να το κάνει ακόμα καλύτερα”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο

Κύριε Δέρβο, η Νέα Δημοκρατία επιμένει με ένταση να ζητάει πρόωρες εκλογές. Εσείς πότε θα τις τοποθετούσατε; Ο κ. Τσίπρας επιμένει στο αφήγημα ολοκλήρωσης της τετραετίας…

Είθισται να λένε ότι η δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Εδώ και λίγες μέρες βλέπουμε ότι ούτε αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν έχει ρωτήσει όμως ούτε τον συγκυβερνήτη του, ούτε την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Δεν είναι λοιπόν απίθανο να έχουμε πρόωρες εκλογές και χωρίς τη θέληση του κ. Τσίπρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα όχι γιατί βιαζόμαστε να επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών. Πρέπει να πάψει άμεσα η χώρα να είναι ακυβέρνητο καράβι που αυτοί που ορίστηκαν να το κατευθύνουν μαλώνουν δημόσια για την κατεύθυνση, την οποία θα διαλέξουν.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά, θεωρείτε ότι η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να διαρκέσει; Μπορεί να πάει μακριά αυτή η συγκατοίκηση;

Παρά τα όσα λέγονται, θεωρώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ένα ιδιαίτερα ταιριαστό ζευγάρι. Και αυτό γιατί τους ενώνουν όσα για αυτούς είναι σημαντικά και τους χωρίζουν αυτά που θεωρούν επουσιώδη: Μοιράζονται την ίδια απέχθεια για τους θεσμούς, την ίδια ροπή προς τη συνωμοσιολογία, την ίδια αγάπη για τον χυδαίο λόγο, τον ίδιο έρωτα για την καρέκλα με κάθε κόστος. Μπροστά σε αυτές τις ταυτίσεις, οποιαδήποτε διαφορά, ακόμα και σε εθνικό θέμα, μπορεί να παρακαμφθεί. Το είδαμε εξάλλου στην πρόταση μομφής που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία ώστε να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είδαμε τη στάση του κ. Καμμένου και είδαμε πώς του ανταπέδωσε τη στήριξη αυτή ο κ. Τσίπρας αδειάζοντας σε μια νύχτα τον κ. Κοτζιά. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η συγκατοίκηση λοιπόν δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε μέρα που κρατάει αυτή η συγκατοίκηση, είναι μια κακή μέρα για τη χώρα.

Θεωρείτε ότι η συμφωνία των Πρεσπών, μετά και την ψηφοφορία στην πΓΔΜ, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις; Η ΝΔ αναδεικνύει συνεχώς το… δέσιμο Τσίπρα-Καμμένου με την εξουσία.

Είναι ακριβώς έτσι, και κάτι ακόμα παραπάνω: Δεν είναι απλά δεμένοι με την εξουσία, αλλά και μεταξύ τους. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να διακρίνει τον κ. Τσίπρα από τον κ. Καμμένο. Σίγουρα η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της θυελλώδους για την πατρίδα μας σχέσης, αλλά και οι δύο έχουν αποδείξει ότι μπροστά στην παραμονή τους στην καρέκλα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν αρχές, αξίες και αξιοπρέπεια.

Η αυτοδυναμία είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί για τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να ενώσει όλους τους Έλληνες. Συνεπώς, θα ήταν ανακόλουθο να μην έχουμε ως στόχο την αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι και αυτοσκοπός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου τονίζει με κάθε αφορμή ότι, είτε με αυτοδυναμία, είτε χωρίς, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας για τη συνολική ανάκαμψη της χώρας και θέλουμε να μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη υλοποίησής του. Ταυτόχρονα, θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να είναι κτήμα, να αντιπροσωπεύει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Συμπερασματικά, ναι, θέλουμε και μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές με αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινή συνισταμένη μεταξύ περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, για το καλό της πατρίδας μας.

Το κόμμα σας κρούει συνεχώς καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η αξιοπιστία της χώρας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη. Επειδή τα προβλήματα στο οικονομικό επίπεδο δεν θα λυθούν ως διά μαγείας, ακόμα κι αν φύγει αυτή η κυβέρνηση, εσείς τι θα πράξετε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών;

Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε η ελληνική κυβέρνηση από το 2012 μέχρι το 2014. Θα συνεχίσουμε δηλαδή την πραγματική, την ουσιαστική διαπραγμάτευση, η οποία αν θυμάστε είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς στην πραγματική οικονομία, με μείωση φόρων, με νέες επενδύσεις. Τη συνέχεια δυστυχώς δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε και θα κάνουμε πολλά χρόνια να την ξεχάσουμε. Όπως τα είχαμε καταφέρει τότε μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και κατάρρευσης, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Στη νέα γενιά πρέπει να πάμε πόρτα – πόρτα

Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει συνεχώς στην κορωνίδα του λόγου του την ανάγκη της διεύρυνσης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Πώς θα επιτευχθεί αυτό το άνοιγμα, κυρίως στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς; Και, κυρίως, πώς θα υπάρχει ισορροπία με την πιο δεξιά πτέρυγα της παράταξης;

Η ίδια η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας δείχνει τον δρόμο. Όπως είπα και πιο πριν ερχόμαστε για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες ύστερα από σχεδόν μια τετραετία σκληρού και αχρείαστου διχασμού. Το άνοιγμα θα επιτευχθεί πάνω σε τρεις βάσεις: Ειλικρινή διάλογο, εσωκομματική δημοκρατία, συντεταγμένη θέση. Αυτά η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα κάνει ήδη σε ικανοποιητικό βαθμό και, κάθε μέρα που οι πολίτες θα διαπιστώνουν την καταστροφική ανεπάρκεια του διδύμου Τσίπρα – Καμμένου, θα έχει κίνητρο να το κάνει ακόμα καλύτερα.

Τους νέους, κύριε Δέρβο, πώς θα τους πείσετε να φτάσουν μέχρι την κάλπη των εκλογών; Να γυρίσουν την πλάτη στην αποχή και στη λογική τού “όλοι ίδιοι είναι” και να ψηφίσουν το κόμμα σας; 

Θα τους πείσουμε πρώτα απ’ όλα με το δικό μας παράδειγμα, αποδεικνύοντας ότι δεν είμαστε ίδιοι. Ήδη δύο χρόνια τώρα επιδιώκουμε να μιλάμε απευθείας, αδιαμεσολάβητα με νέους από όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, να ακούμε προβλήματα, αγωνίες και προτάσεις και να τα ενσωματώνουμε στις θέσεις μας. Στη γενιά μας πρέπει να πάμε πόρτα – πόρτα, ψήφο – ψήφο, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και περιβάλλον συμμετοχής.

Αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε απόβαση του ΕΛΚ στην Αθήνα, με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας του. Τι έχουμε να περιμένουμε από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου;

Κατ’ αρχάς, έχουμε να περιμένουμε την παρουσία και τη συνύπαρξη με μερικούς από τους κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό. Πέρα από αυτό, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης πάνω στα διακυβεύματα των επικείμενων εκλογών, αλλά και να δείξουμε στους συνομηλίκους μας από όλη την Ευρώπη την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μακριά από ψεύτικα success stories.

Δημοσιεύθηκε στo Capital.gr, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.