Ομιλία μου στο Summer School της ΟΝΝΕΔ στο Λουτράκι

Ομιλία μου στο Summer School της ΟΝΝΕΔ στο Λουτράκι

Ομιλία μου στο Summer School της ΟΝΝΕΔ στο Λουτράκι 1024 683 Κώστας Δέρβος

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,
Αξιότιμοι Αντιπρόεδροι, Υπουργοί και Βουλευτές,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες,
Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο φετινό Summer School της ΟΝΝΕΔ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των δράσεων επιμόρφωσης των στελεχών μας. Και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι τα τελευταία δύο χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ακριβώς σε αυτό τον τομέα, πώς δηλαδή θα βελτιώσουμε τις γνώσεις και τις πολιτικές δεξιότητες των στελεχών μας, με στόχο να παραδώσουμε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην κοινωνία, καταρτισμένα στελέχη και άξιους πολίτες.

Αυτό το τριήμερο εγκαινιάζουμε από εδώ, από τη φιλόξενη Κορινθία, τη φετινή πολιτική χρονιά, η οποία είναι πολυεπίπεδα εκλογική: Αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές είναι ήδη προγραμματισμένες για την άνοιξη. Και βέβαια οι εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν όποτε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παραδεχτεί την αποτυχία της. Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα ότι οι εθνικές κάλπες είναι κοντά, μέσω των επιλογών που έκανε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο οποίος δικαιώνει την πεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκεται σε καθεστώς αποδρομής.

Ένα καθεστώς αποδρομής που προκάλεσαν οι ίδιοι, με τα ολέθρια σφάλματα, τις ασυγχώρητες αμέλειες, τον τυφλό καιροσκοπισμό και την προκλητική τους χυδαιότητα.

Σε όλες αυτές τις κάλπες, τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές, θα κληθούν να προσέλθουν οι Έλληνες πολίτες για να αποφασίσουν σε μια σειρά από ερωτήματα που πλέον έχουν αποτυπωθεί ξεκάθαρα: Ποια Ελλάδα θέλουμε, την Ελλάδα της προκοπής και της προόδου ή την Ελλάδα της κατάρρευσης και της οπισθοδρόμησης;

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος όσων καλούνται να κυβερνήσουν τη χώρα, την περιφέρεια ή το δήμο τους, η παραγωγή θορύβου για να καλύψει την ανυπαρξία τους ή η παραγωγή έργου για να καλύψει τις χρόνιες παθογένειες;

Ποιες είναι οι αρχές της διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος μας, η φιλοπατρία και η ελευθερία ή ο κομματισμός και η ασυδοσία;

Τελικά, ποιοι πρέπει να κληθούν να κυβερνήσουν, αυτοί που αναζητούν ηθικό πλεονέκτημα προσκολλημένοι στο παρελθόν ή αυτοί που αναζητούν την ενότητα ατενίζοντας το μέλλον; Με απλά λόγια: Στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποιες ιδέες, ποιες πολιτικές και ποια πρόσωπα ταιριάζουν στις αντιλήψεις και τις ανάγκες τους, αλλά και στο μέλλον που ονειρεύονται για την πατρίδα μας.

Πλέον το βλέπουμε παντού ότι οι πολίτες κουράστηκαν από το ψέμα και την υπεροψία, είναι έτοιμοι να εμπιστευτούν τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση του τόπου μας.

Και εδώ ερχόμαστε στο δικό μας ρόλο, στο ρόλο της ΟΝΝΕΔ, η οποία πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκλογικών μαχών, τόσο εκπροσωπούμενη επάξια μέσω υποψηφίων που έχουν αναδειχθεί από τα σπλάχνα της, όσο και λειτουργώντας ως το πιο πρωτοποριακό, το πιο τολμηρό και καινοτόμο κύτταρο του οργανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό το ρόλο σκοπεύουμε όχι απλά να τον διατηρήσουμε, αλλά να τον αναβαθμίσουμε, ώστε να είμαστε πιο χρήσιμοι και πιο αποτελεσματικοί, όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά και για την Ελλάδα.

Και, για να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε αυτόν μας το ρόλο, έχουμε μόνο μια επιλογή: Να βελτιωθούμε εμείς, τόσο ως μονάδες, όσο και ως σύνολο.

Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι τα εργαλεία των προηγούμενων εποχών είναι επαρκή. Σίγουρα, παραμένουν χρήσιμα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Δεν είναι όμως μόνο η εποχή που καθιστά επιτακτική την διαρκή εξέλιξη: Είναι και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, της οποίας οι χρόνοι έχουν συμπυκνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, και θα παραμείνουν εξίσου πυκνοί, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η χώρα σε μια σύγχρονη και πραγματική κανονικότητα, όχι σαν αυτή που ορίζει ως κανονικότητα με τα εργαλεία του παρελθόντος ο κ. Τσίπρας.

Τόσο, λοιπόν, η διεθνής σκηνή, όσο και οι εσωτερικές συνθήκες, επιβάλλουν τη διαρκή επιμόρφωση. Και επιμόρφωση σημαίνει να γνωρίζουμε σε βάθος και να κατανοούμε ουσιαστικά τις ισχύουσες καταστάσεις, τα σύγχρονα διακυβεύματα και τα διαθέσιμα μέσα. Μόνο έτσι θα μπορούμε να εντοπίσουμε τα πραγματικά κρίσιμα ερωτήματα και να δώσουμε σε αυτά τις σωστές απαντήσεις.

Όπως, όμως, δεν αρκεί ο ενθουσιασμός και οι νέες ιδέες, έτσι ακριβώς δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις και η εμπειρία. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αποτελεσματικότητας και ηγεμονίας.

Μόνο όσοι οργανισμοί δημιουργούν συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης όλων αυτών των στοιχείων μπορούν να προοδεύσουν.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα καλό, μα και βιώσιμο. Γιατί όλοι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε πόσο καλό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεισήμισι χρόνια, αλλά όλοι οι Έλληνες βιώνουμε καθημερινά τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν οι ψεύτικες υποσχέσεις, ο κυνισμός και η ελαφρότητα, όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που δημιούργησαν την ευκαιριακή εκλογική πλειοψηφία των εκλογικών αναμετρήσεων του 2015.

Και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μπορεί να ενώσει τους Έλληνες όχι μόνο πολιτικά, αλλά κοινωνικά, και διαγενεακά.

Τώρα είναι μια τέτοια στιγμή, ίσως η πιο κρίσιμη, μέχρι την επόμενη. Είναι χρέος μας, λοιπόν, – και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει κάθε μέρα, με κάθε του τοποθέτηση, ότι το έχει αντιληφθεί πλήρως – να μην αποδειχθούν οι δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες φρούδες ελπίδες, αλλά να αποτελέσουν κοινό όραμα ελπίδας και οδικό χάρτη ατομικής και συλλογικής προόδου.

Για να δώσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί τη δύναμη στη Νέα Δημοκρατία να οικοδομήσει την Ελλάδα που μας αξίζει, διατηρώντας τα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης και διορθώνοντας τις παθογένειές της.

Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ: Όπως κάθε νεολαία, έτσι και εμείς έχουμε τα πλεονεκτήματα της νεότητας, που έχουν αποδειχθεί πολλές φορές μια καλή πρώτη ύλη.

Αν, όμως, αρκεστούμε σε αυτά, η όποια επιρροή μας θα παρέλθει μαζί με το νεαρό της ηλικίας μας. Καλούμαστε λοιπόν να αξιοποιήσουμε το χρόνο υπέρ μας και υπέρ της παράταξής μας, προσφέροντας δυναμισμό, ορμή, νέες ιδέες και κερδίζοντας γνώσεις και εμπειρία.

Ούτε οι γνώσεις, όμως, ούτε η εμπειρία θα έρθουν χάρη σε κάποιον εξωγενή παράγοντα. Είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να τα διεκδικήσουμε, μαθαίνοντας δίπλα στους καλύτερους και εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που μάθαμε.

Αυτός είναι ο στόχος μας σε αυτό το τριήμερο και μόνο από την ανάγνωση των ονομάτων των εισηγητών μπορεί ο καθένας να καταλάβει πόσο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της επιμόρφωσής μας είναι αυτή η σειρά σεμιναρίων, όπου θα εξετάσουμε τη σχέση πολιτικής και επικοινωνίας.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα: Για να εξετάσουμε την κομβικής σημασίας σχέση πολιτικής και επικοινωνίας. Για να μάθουμε πώς θα πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα όταν η θέση μας είναι πλειοψηφική, αλλά και πώς την υπερασπιζόμαστε όταν είναι λιγότερο δημοφιλής, πώς χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες δημιουργικά, πώς απευθυνόμαστε σε ειδικά εκλογικά κοινά χωρίς να αποκοπούμε από το κοινωνικό σύνολο και πώς ξεχωρίζουμε και διαχειριζόμαστε τις ψευδείς ειδήσεις.

Ξέρετε, πολλοί παρερμηνεύουν τις σχέσεις πολιτικής και επικοινωνίας. Τις αντιμετωπίζουν όχι ως συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά σαν να πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα, είτε ως υποκατάστατο το ένα του άλλου.

Έχει αποδειχθεί όμως πικρά, ότι όπως ακριβώς συμβαίνει με τη νεότητα και την εμπειρία, με τον ίδιο τρόπο είναι αναγκαία η αρμονική συνύπαρξη επικοινωνίας και πολιτικής.

Το βλέπουμε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που πολλοί τους θεωρούσαν μάγους της επικοινωνίας. Όταν ξεγυμνώθηκε το μηδενικό τους έργο, με τα πρόσφατα ολέθρια αποτελέσματα λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, αποδείχθηκε ότι οι μάγοι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά θρασύτατοι ψεύτες, χωρίς κανένα φραγμό και όριο.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έκαναν επικοινωνία, γιατί δεν είχαν τίποτα να επιδείξουν. Απλά συγκρούονταν καθημερινά με την πραγματικότητα, ελπίζοντας ότι οι πολίτες θα εξαπατηθούν. Πλέον, όμως, δεν μπορούν να εξαπατήσουν κανέναν εχέφρονα πολίτη και κατηγορούνται για αυτό που είναι: Ανίκανοι, ανιστόρητοι, αναιδείς και χυδαίοι.

Όταν σύντομα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, εμείς δεν πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να ασχολούμαστε μόνο με τα προβλήματα του τόπου χωρίς να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα πεπραγμένα μας. Πρόκειται για μια λανθασμένη στρατηγική που κατά το παρελθόν έχει κοστίσει στην παράταξη και στη χώρα, αφήνοντάς την έρμαιο των λαϊκιστών. Οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να ξέρουν τις ενέργειες της κυβέρνησης και αυτό είναι η πεμπτουσία της επικοινωνίας. Φίλες και φίλοι, Είμαστε εδώ για να μάθουμε και να εφαρμόσουμε πιλοτικά όσα θα διδαχτούμε, ώστε την κρίσιμη ώρα να είμαστε έτοιμοι και αποτελεσματικοί. Και θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους εισηγητές και τους συντονιστές μας, η διαδρομή των οποίων αποτελεί από μόνη της εχέγγυο της ποιότητας των σεμιναρίων.

Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση να συμμετέχουν σε δράσεις επιμόρφωσης τα πρωτοκλασάτα της στελέχη, είτε πολιτικοί, είτε επιστήμονες και επαγγελματίες.

Θα ήθελα ειδικότερα όμως να σταθώ σε δύο κατηγορίες εισηγητών: Από τη μία, αναφέρομαι σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας χωρίς να έχουν κάποια οργανική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Δείχνουν έμπρακτα ότι η παράταξή μας ανοίγεται και σε άλλους χώρους του δημοκρατικού τόξου, συνομιλεί, ακούει και ανταλλάσσει απόψεις και ιδέες. Όλοι μαζί οικοδομούμε όχι μια εκλογική συνδιαλλαγή, αλλά μια κοινωνική συμμαχία που θα εκτείνεται πέρα και πάνω από τις κάλπες, ώστε να πετύχουμε το αυτονόητο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες, αυτό που περιέγραψε τόσο γλαφυρά ο Παύλος Μπακογιάννης με τη φράση «μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε». Από την άλλη, αναφέρομαι στους πρώην ΟΝΝΕΔίτες που πριν από λίγα χρόνια βρίσκονταν στη θέση μας και σήμερα βρίσκονται στη θέση των ομιλητών.

Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο μελέτησαν πολύ και δούλεψαν ακόμα περισσότερο.

Η διαδρομή τους είναι η καλύτερη διαφήμιση για την παράταξή μας, καθώς αποδεικνύεται ότι στις τάξεις μας βρίσκονται άξια μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η παρουσία τους σήμερα είναι ένα σύμβολο συνέχειας, ένα σύμβολο ότι αυτή η οργάνωση έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και όλα αυτά ενωμένα σε μια αλυσίδα ισχυρή και άθραυστη. Και τολμώ να πω πως είμαι σίγουρος ότι σύντομα πολλοί από εσάς θα βρεθείτε στην άλλη πλευρά του πάνελ, ώστε να μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας στις επόμενες γενιές ΟΝΝΕΔιτών.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο, εξάλλου στη δράση μας αυτή ο λόγος ανήκει στους εισηγητές, αλλά και σε όλους εσάς. Σας εύχομαι μια καλή και εποικοδομητική παραμονή στο Summer School μας και σας καλώ να εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας όσα διδαχτείτε, κάτι το οποίο να είστε σίγουροι ότι κάνουμε και εμείς.

Για να πάμε μπροστά όχι μόνο την παράταξη και τη γενιά μας, αλλά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.
Γιατί αξίζουμε καλύτερα και γιατί μπορούμε να τα διεκδικήσουμε επάξια.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.