Εισήγησή μου στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Εισήγησή μου στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Εισήγησή μου στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ 1024 674 Κώστας Δέρβος

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας,

Αξιότιμε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής,

Αξιότιμα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στελέχη του κόμματος,

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στις εργασίες της Πολιτικής Επιτροπής σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ώστε να συμβάλω, μέσω της προβολής των θέσεων της ΟΝΝΕΔ, τόσο στην αξιολόγηση των μέχρι στιγμής πεπραγμένων μας, όσο και στο σχεδιασμό των επόμενων, ιδιαίτερα κρίσιμων, βημάτων. Και μιλώ για μεγάλη χαρά εκ μέρους όλης της Οργάνωσης που έχω την τιμή να εκπροσωπώ διότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ακούει τους νέους που έχουν κάτι να πουν, ότι θέλει τη νέα γενιά δίπλα της, ισότιμο συνομιλητή και συνοδοιπόρο στη δημιουργία της Ελλάδας που αξίζουμε.

Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας που την φέρνει ξανά στο κατώφλι της διακυβέρνησης της χώρας: Είναι η ικανότητά της να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, σε νέους ή ηλικιωμένους, σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Είναι η ικανότητά της να τους ενώνει κάτω από το κοινό όραμα της αυτοδύναμης ανάπτυξης, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Το ξέρετε πολύ καλά γιατί έρχεστε από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το βλέπετε καθημερινά: Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η χώρα υφίσταται έναν αχρείαστο και βίαιο διχασμό ανάλογα με τις διαθέσεις και τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έναν διχασμό καταστρεπτικό, διαβρωτικό και επικίνδυνο. Έναν διχασμό που ο επόμενος Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να σταματήσει πηγαίνοντας τη χώρα μπροστά.

Και, για να έρθω γρήγορα στα θέματα της επικαιρότητας, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για το διχασμό που σπέρνει ο Πρωθυπουργός από το θέμα της FYROM: Διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ, εφάρμοσε μυστική διπλωματία, έφερε μια συμφωνία ασύμφορη για τη χώρα και την υπέγραψε άρον – άρον, χωρίς να την περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, δημιουργώντας τετελεσμένα και αφήνοντας έξω ζωτικά ζητήματα για το σήμερα και το αύριο της Μακεδονίας μας. Και όλα αυτά σε συμπαιγνία με τον δήθεν πατριώτη κυβερνητικό του εταίρο, ο οποίος με την ψήφο του στην πρόταση δυσπιστίας έστειλε τον κύριο Τσίπρα στις Πρέσπες.

Οι ερασιτεχνισμοί της Κυβέρνησης μαρτυρούν ότι το Μακεδονικό ήρθε στην επικαιρότητα με την προσδοκία να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε, ο κύριος Τσίπρας νομίζει ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι θα υπακούσουμε «άνωθεν εντολές» παρακούοντας τη θέληση των Ελλήνων. Και πήρε την απάντηση που του έπρεπε: Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα μετατρέψει τη βούληση του Έλληνα πολίτη σε κινητήρια δύναμη της πατρίδας μας, χωρίς υστερίες, χωρίς ακρότητες. Στην περίπτωση του Μακεδονικού, το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας ήταν το «όχι» της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως ήταν μια θέση υπευθυνότητας, διαφάνειας και εθνικής ευθύνης.

Τι ήρθε λίγες μέρες μετά; Η γραβάτα του κυρίου Τσίπρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν η μόνη υπόσχεση που τήρησε, να φορέσει το αξεσουάρ που δαιμονοποίησε όταν θα έπαιρνε από τους εταίρους μας τη ρύθμιση του χρέους. Μόνο που βιάστηκε να τη φορέσει, γιατί ουσιαστική ρύθμιση, που να έχει αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία, δεν πήρε. Γιατί η παράταση αποπληρωμής ήρθε αφού ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας εξόντωσε την ελληνική οικονομία, με αυτά που μόνο εκείνος και ο κύριος Καμμένος είχαν το θράσος να ψηφίσουν εμπαίζοντας τους Έλληνες.

Να του πούμε απλά, αν ο κύριος Τσίπρας έκρινε ότι έπρεπε να φορέσει γραβάτα, έπρεπε να το είχε κάνει από το 2012, όταν η τότε Κυβέρνηση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου πέτυχε πολλά περισσότερα. Ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος χτίζουν ένα success story πάνω στα ερείπια της χώρας, τα ερείπια που εκείνοι, μαζί με τους πρόθυμους ακραίους συνεργάτες τους προκάλεσαν διχάζοντας και φτωχοποιώντας τους Έλληνες. Και έρχονται τώρα, με το θράσος που πάντα τους διακρίνει, να υποσχεθούν παροχές.

Το πρόβλημα της εικονικής πραγματικότητας του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Καμμένου είναι ότι πλέον οι πολίτες δεν τους πιστεύουν. Και δεν τους πιστεύουν γιατί οι ψεύτικες υποσχέσεις έχουν την κακή συνήθεια να γεμίζουν το συλλογικό φαντασιακό, αλλά να αφήνουν άδειο το οικογενειακό τραπέζι. Και τρεισήμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση παρέχει μόνο ψεύτικες υποσχέσεις, οι οποίες δεν χορταίνουν πλέον κανέναν.

Απέναντι σε αυτή την εικονική πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιπαρατάξει καθαρές κουβέντες, κοστολογημένες προτάσεις και το υπόδειγμα σοβαρής και αποδοτικής διαπραγμάτευσης της περιόδου 12-14. 

Σήμερα συμπληρώνονται οι μέρες που χρειάζεται ο μέσος φορολογούμενος να εργάζεται από την αρχή του έτους ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος. Φέτος οι Έλληνες έπρεπε να δουλέψουν 198 ημέρες για να πληρώσουν φόρους και εισφορές. Ανάλογη ημερομηνία φορολογικής ελευθερίας απαντάται μόνο σε ανελεύθερα καθεστώτα ή σε χώρες με άρτιο και απολύτως λειτουργικό και αποδοτικό κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όχι μόνο έχουμε χειρότερες υπηρεσίες χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο ο ιδρώτας των Ελλήνων ξοδεύεται σε αργομισθίες ακατάρτιστων συγγενών και ανερμάτιστων φίλων, αλλά η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έρχεται έναν ολόκληρο μήνα αργότερα συγκριτικά με το 2014, οπότε και είχε υπολογιστεί για τις 22/6. Όλα αυτά οι πολίτες τα ξέρουν, τα βλέπουν και πλέον μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα φανεί και στην κάλπη.

Κλείνοντας την επισκόπηση της περασμένης περιόδου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον «Κλεισθένη», ένα νομοθέτημα που παραλύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμα και σε αυτό το έκτρωμα συγκεντρωτισμού, η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι, αν κάτι είναι προς το συμφέρον του τόπου, το ψηφίζει. Και αξίζει ένα μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα που υπερψηφίσατε την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, εξισορροπώντας και εκλογικεύοντας το θεσμό της αντιπροσωπευτικής σχέσης πολίτη και βουλευτή.

Απέναντι σε αυτή τη στάση υπευθυνότητας πώς συμπεριφέρθηκε ξανά η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ; Με ανευθυνότητα, με χυδαιότητα και με καιροσκοπισμό. Αφενός, για άλλη μια φορά αρνήθηκαν τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, απέναντι στο Σύνταγμα, στη λογική, στις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές αλλά και στις νέες ανάγκες της πατρίδας μας μετά τη μαζική μετανάστευση ιδίως νέων συμπολιτών μας. Αλλά δεν έμειναν εκεί: Με τροπολογία προσπαθούν να βάλουν βόμβα στις εκλογές, στήνοντας μαζί κάλπες για όλους και για όλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσουν τη συντριβή που τους επιφυλάσσουν οι Έλληνες πολίτες.

Απέναντι σε αυτή τη θλιβερή εικόνα της Κυβέρνησης, εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αποφασίσει να στείλουμε στην Ελληνίδα και στον Έλληνα ένα μήνυμα θετικό. Να τους καλέσουμε να ξαναπάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας, όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές, οδηγώντας την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ελευθερίας και της προκοπής. Δίπλα σε όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν, επιτρέψτε μου να σας εκθέσω τις θέσεις και τις δράσεις της ΟΝΝΕΔ:

Η Οργάνωσή μας πέρυσι αποφάσισε να μην μείνει προσκολλημένη αποκλειστικά σε θεσμικές συναντήσεις και διαπιστώσεις, αλλά να διαμορφώσει τις θέσεις της «από τα κάτω», συνομιλώντας με νέους επαγγελματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Καρπός των δεκάδων συναντήσεών μας ήταν το «Αύριο», ένας οδικός χάρτης ανάταξης της Ελλάδας, ένα «μητρώο ιδεών» της γενιάς μας.

Βασισμένοι σε αυτό, σχεδιάζουμε ήδη το «Αύριο 2», το οποίο σκοπεύουμε να λειτουργήσει πιο στοχευμένα ως διαπίστωση προβλημάτων και διατύπωση λύσεων των νέων πολιτών. Σε μια χρονιά που θα δώσουμε αλλεπαλληλες εκλογικές μάχες, αυτό το project φιλοδοξούμε να δώσει στην ΟΝΝΕΔ την ιδιότητα του εκπροσώπου της νέας γενιάς, του βασικού συνομιλητή της επόμενης Κυβέρνησης, του συνδιαμορφωτή της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες γενιές.

Και, μιας και η Κυβέρνηση επέλεξε να εγκαινιάσει, ακόμα και με αυτό τον άκομψο τρόπο, μια μακρά προεκλογική περίοδο, θα ήθελα κλείνοντας τη σημερινή μου εισήγηση να επαναλάβω το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές στις φετινές φοιτητικές εκλογές: Δίνοντας την αυτοδυναμία στην παράταξή μας, τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ, οι φοιτητές είπαν το δικό τους «ως εδώ», το «ως εδώ» που περιμένουν οι Έλληνες πολίτες να πουν στην κάλπη στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο μόλις τους δοθεί η ευκαιρία.

Φίλες και φίλοι,

Η συμφωνία αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες θα επικυρωθεί στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Ως ΟΝΝΕΔ, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, με τις ιδέες και τα στελέχη μας. Γιατί οι νέες ιδέες χρειάζονται και νέα πρόσωπα. Όπως, λοιπόν, οι παραδοσιακές αρχές της Νέας Δημοκρατίας μπολιάζονται με καινούργια πολιτικά ρεύματα, έτσι και το στελεχιακό μας δυναμικό μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει αρμονικά με νέα πρόσωπα. Και όλοι μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά, όπως ακριβώς μας αξίζει. Σε αυτή την πρόκληση, που έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για την πατρίδα μας, θα πάμε όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, νεότεροι και μεγαλύτεροι. Και να είστε βέβαιοι ότι η ΟΝΝΕΔ θα επιτελέσει μέχρι κεραίας την αποστολή που της έχει ανατεθεί.

Σας ευχαριστώ.

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.