Όχι άλλη ανοχή σε γκρίζες ζώνες και άβατα ανομίας

Όχι άλλη ανοχή σε γκρίζες ζώνες και άβατα ανομίας

Όχι άλλη ανοχή σε γκρίζες ζώνες και άβατα ανομίας 2400 1256 Κώστας Δέρβος

Άρθρο μου στο liberal.gr

Η ανομία είναι σαν ένα καρκίνωμα, αν δεν ξεριζωθεί μια και έξω, νομοτελειακά θα επεκταθεί. Τη συνηθίζεις σταδιακά, έως τη στιγμή που δεν μπορείς να ξεφύγεις και να την ελέγξεις πλέον.

Αποκαΐδια, φθορές και σπασμένα συγκροτούν το καθημερινό θέαμα που αντικρίζουν οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας. Κάθε βράδυ τρέμουν μήπως κάποιος τους κάψει το αυτοκίνητο, μήπως μια ομάδα τραμπούκων αποφασίσει να κάνει κατάληψη στην ιδιωτική τους περιουσία, ή μήπως περνώντας από την πλατεία Εξαρχείων, «μπουν στο μάτι» κάποιου ψευτόμαγκα, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να βρεθούν εκεί.

Τα Εξάρχεια πλέον είναι κράτος εν κράτει. Ελευθερία υπάρχει μόνο για τους αναρχικούς και τους μπαχαλάκηδες και όχι για του κατοίκους, οι οποίοι είναι όμηροι αυτής της κατάστασης. Η πλατεία των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε αποκλεισμένη περιοχή, σε ένα γκέτο βίας και ανομίας που εκκολάπτει μελλοντικούς τρομοκράτες. Κουμάντο κάνουν οι «γνωστοί άγνωστοι» και οι αντιεξουσιαστές και παρά δίπλα με αυτούς αναπτύσσονται και άλλες μορφές εγκληματικότητας, όπως το εμπόριο ναρκωτικών.

Τα τελευταία κυρίως χρόνια δίνεται η αίσθηση ότι έχει δοθεί ασυλία στην ανομία των τραμπούκων. Οι ίδιοι δρουν σαν να έχουν το ακαταδίωκτο, αποθρασύνονται όλο και περισσότερο και έχουν καθιερώσει το δόγμα πως «με λίγο παραπάνω τσαμπουκά, κάνεις ό,τι θέλεις».

Σε όλη αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει αμέτοχο. Οι υπεύθυνοι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, νομίζουν ότι κάθε βράδυ σπάνε και καίνε οι Μονμάρτηδες, και έτσι το αγαθό της δημόσιας τάξης καταπατάται από τις ορέξεις «επαναστατημένων νιάτων» που λυμαίνονται ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες.

Ο εξευτελισμός και η απαξίωση των «σκοτεινών σημείων» του κέντρου πρέπει να λάβουν τέλος. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε την ελευθερία των νομοταγών πολιτών και να είμαστε απέναντι σε όσους την υπονομεύουν.

Οι δυνάμεις που καταργήθηκαν πρέπει να επανασυσταθούν (π.χ. Ομάδα ΔΕΛΤΑ) και οι περιπολίες να πολλαπλασιαστούν. Κυρίως όμως πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση «να καθαρίσουν» τα Εξάρχεια και κάθε άλλη φωλιά παραβατικότητας που υποθάλπει εγκληματίες. Διαθέτουμε τις δυνάμεις να το κάνουμε, αρκεί να αφήσουμε την αστυνομία να εφαρμόσει το νόμο. Άλλωστε, είναι σαφές ότι η ανομία στα κάθε λογής Εξάρχεια έχει ταυτότητα. Όσοι κρύβονται πίσω από την κουκούλα και επιβάλλουν το νόμο των μολότωφ είναι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα Εξάρχεια και γενικά το κέντρο της Αθήνας, ανήκει στους κατοίκους του και σε αυτούς πρέπει να επιστρέψει.  Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να επιβάλει το νόμο και να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές των Αθηναίων.  Χωρίς να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης, κινδυνεύει το ίδιο το αγαθό της ελευθερίας.

Δεν νοείται να καταπατώνται τα δικαιώματα και η ελευθερία των κατοίκων που ζουν και εργάζονται σεβόμενοι τους νόμους του κράτους στο όνομα των δικαιωμάτων των αναρχικών που αντιμάχονται κάθε θεσμό και στοιχείο του ευνομούμενου κράτους.

Η νόμιμη εξουσία δεν είναι αυταρχισμός. Αυταρχισμός είναι αυτό που βιώνει καθημερινά ο μέσος πολίτης του κέντρου. Ο πραγματικός νόμος πρέπει και θα νικήσει το νόμο της ζούγκλας.

 *Ο κ. Κώστας Δέρβος είναι Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc

Το όνομά σου *

Το email σου *

Προτιμήσεις

Όταν επισκέπτεσαι την ιστοσελίδα μου, αποθηκεύονται πληροφορίες (συνήθως cookies) προκειμένου εγώ και η ομάδα μου να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείς να επεξεργαστείς αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.